Diskuze

Infor kupuje Lawson: Velké akvizice na ERP trhu pokračují

GGC Software Holdings, pobočka investiční společnosti Golden Gate Capital, a společnost Infor, ohlásily dohodu ohledně akvizice společnosti Lawson Software. Tato obchodní transakce předznamenává další významný posun na světovém ERP trhu. V následujícím článku si proto představíme nejen její nejdůležitější aspekty, ale také si připomeneme hlavní historické milníky, které přivedly Infor Global Solutions na pozici třetího největšího světového dodavatele podnikových informačních systémů.

Jak se zrodila trojka světového ERP trhu

Společnost Infor Global Solutions nepatří k veteránům světového ERP trhu. Byla založena "teprve" v roce 2002, kdy ještě nesla název Agilisys. Jejím sídlem bylo pennsylvánské město Malvern. O dva roky později se společnost stěhovala do Alpharetty, která se nachází v metropolitní oblasti Atlanty. Ve stejném roce Agilisys koupil německou firmu Infor Business Solutions se sídlem ve Friedrichsthalu, načež se přejmenoval na Infor Global Solutions. Již v té době tak disponoval ERP řešeními dodávanými na severoamerický kontinent i německý trh.

Infor Global Solutions se dlouhodobě zaměřuje na skupování společností s cílem získání nových technologií a rozšíření produktového portfolia. Podobnou strategii vyznávala také společnost SSA Global, dnes už neexistující lídr světového ERP trhu. Společnost postupně nakoupila několik klíčových světových řešení, která společně zahrnovala tisíce zákazníků. K nejvýznamnějším patřila akvizice divize Baan od společnosti Invensys. SSA Global se tak stal světovou jedničkou mezi dodavateli pro trh středně velkých výrobních firem.

Za investicemi SSA Global stály silné finanční instituce Cerberus Capital Management a General Atlantic Partners, do jejichž portfolia patří pro zajímavost např. Lenovo, dříve divize IBM (Atlantic), nebo světoznámý výrobce sportovního oblečení a obuvi značky FILA (Cerberus). Hlavní cílovou skupinou SSA Global byli zákazníci z průmyslových podniků. Význam SSA Global však nerostl jen vzhledem k počtu zákazníků, ale také díky jejich strategickému postavení. Produkty společnosti slouží korporacím podnikajícím v automobilovém (Honda, Mazda), leteckém (Boeing) či farmaceutickém průmyslu nebo potravinářství (Wrigley, Nestle). V ČR je využívají např. společnosti Buzuluk nebo Roltechnik, na Slovensku pak strojírenské podniky, jako např. Strojstav Nové Mesto nad Váhom nebo Chemosvit.

V roce 2006 pak společnosti SSA Global a Infor Global Solutions ohlásily své sloučení. Hodnota této transakce dosáhla 1,4 mld. dolarů. Vznikl tak třetí největší dodavatel podnikových informačních systémů s ročním obratem přesahujícím 1,6 mld. dolarů.

Akvizice a diverzifikace produktového portfolia

Infor Global Solutions patří z hlediska akvizic konkurentů k nejdravějším a nejrychleji rostoucím softwarovým korporacím. Zaměřuje se podobně jako v minulosti SSA Global na segment výrobních a logistických podniků, ovšem ne výhradně. Operuje také na trhu Business Intelligence (akvizice MIS AG), nebo ERP systémů určených pro obchodní firmy a neziskový sektor (SunSystems). Důležitými oblastmi rozvoje jsou pro Infor také řízení výkonnosti a hodnoty podniku (CPM), správa kritických aktiv (EAM) nebo Warehouse Management.

K nejznámějším produktům dodávaným touto společností na český a slovenský trh patří informační systémy Infor ERP Visual, Infor ERP SyteLine a Infor ERP Xpert (dříve Brain XPPS), což je řešení zaměřené výhradně na automobilový průmysl. Součástí Infor Global Solutions jsou samozřejmě také významná řešení pocházející z portfolia SSA Global, z nichž k těm nejznámějším patří Infor ERP LN (dříve Baan), Infor ERP LX (dříve BPCS) a Infor ERP MAX+.

Společnost Infor původně zamýšlela pokračovat ve strategii, která spočívala v zajišťování trvalé podpory pro všechna řešení a jejich vylepšování založeném na servisně orientované architektuře (Infor Open SOA). Postupem času se zřejmě tato strategie ukázala jako neschůdná a Infor začal některá řešení globálně upřednostňovat (Infor ERP LN), jiná naopak ponechal "v kompetenci lokálních partnerů" (Infor ERP MAX+).

Rostoucí korporace a potenciální rizika

Stejně jako v případě SSA Global stojí i za Inforem nadnárodní finanční korporace disponující miliardami dolarů, kterými ovlivňují nejen ERP trh, ale i mnoho dalších oblastí podnikání. Infor Global Solutions financují investiční společnosti Golden Gate Capital a Summit Partners. Ty, pro zajímavost, investují např. do Herbalife (Golden Gate) nebo ProClarity (Summit), která však již pět let patří Microsoftu. V roce 2006 Golden Gate Capital odkoupil nejprve Geac Computer (System21 Aurora), poté společně se Summit Partners oznámil akvizici SSA Global. Produkty Geac i SSA Global se tak staly součástí produktového portfolia společnosti Infor.

Skupování firem pod značku Infor pokračovalo i v následujících letech. V roce 2010 pracovalo pro společnost Infor osm tisíc zaměstnanců. Její produkty používalo více než 70 tisíc zákazníků ze 100 zemí celého světa. Není divu, že akvizice společnosti Infor byly pro investory vysoce finančně náročné. Agentura Gartner ve svém hodnocení ERP trhu z let 2009 a 2010 upozornila, že je Infor pravděpodobně zatížen vysokým dluhem, který dosahuje více jak 4,5 mld. dolarů. Gartner doporučuje zákazníkům, aby po společnosti Infor žádali záruky, že má prostředky na realizaci své strategie a modernizaci produktů.

Akvizice a její očekávané přínosy

O hledání kupce pro Lawson Software se v zákulisí ERP trhu hovořilo již delší dobu. I když úspěšné provedení této akvizice nebude pro jeho nového majitele zcela jednoduché, především z organizačního a finančního hlediska, lze očekávat, že se efekty celé transakce projeví v několika oblastech. Infor především zvyší svou tržní hodnotu, neboť Lawson Software je finančně zdravá a konsolidovaná firma, která roste v několika významných segmentech, ať už regionálních (EMEA, USA) nebo odvětvových (potravinářský, nápojový, textilní průmysl). Celkové příjmy Inforu po dokončení akvizice by měly dosáhnout cca 3 mld. dolarů.

Infor rovněž posílí své produktové portfolio a vyplní "funkční mezery" v oblastech, jako je např. zdravotnictví, resp. výroba zdravotních pomůcek. Silnou stránkou softwarového balíku Lawson M3 Enterprise Management System jsou např. komponenty Business Intelligence a Corporate Performance Management, které jsou plně integrovány do celé sady těchto aplikací a propojitelné s uživatelskými rozhraními v prostředí Excelu nebo Cognosu. Neméně silná je funkční podpora aplikací Lawson v oblasti financí a řízení lidských zdrojů.

To vše by mohlo sehrát důležitou roli nejen pro zlepšení nabídky produktů a služeb stávajícím i novým zákazníkům Inforu, ale i v případě, že by se majitelé rozhodli pro úpis emise akcií společnosti na burze. O této možnosti se mezi odbornou veřejností již také diskutovalo, firma by tak totiž mohla získat tolik potřebný kapitál pro svůj další rozvoj.


26.04.2011 - Petr Sodomka - četlo 22704 čtenářů.

[ Zpět ]


Tento článek ješte není ohodnocen.Hodnocení článku:
nejlepší [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] nejhorší
Verze pro tisk

Jméno
E-mail
Opište kód :    
Text
*)
   
Odkazy - pravý sloupec


  • Odběr novinek
  • Partneři webu:




  •  
  • Aktuální akce CVIS:


  •  
    Informační systémy
    v podnikové praxi
    (2. aktualizované a rozšířené vydání)
     

  • Nejčtenější články:
    1. SystemOnLine.cz:

    2. Přehledy informačních systémů 

      ERP systémy
       

      Plánování a řízení výroby
       

    3. ČSSI
    4. SSSI
    5. VUT v Brně
    6. Systemonline.cz
    7. Výzkum a vývoj v ČR
    8. ICT unie
    9. Cacio
    10. Živě
    11. Lupa
    12. AKA-MONITOR
    13. Jiko Blog
    14. Databázový svět
    15. destinationCRM.com
    16. MyCustomer.com
    17. ZDNet
    18. Nucleus Research
    19. ComputerWeekly.com
    20. IDC
    21. Gartner
    22. Deloitte
    23. Accenture
    24. Capgemini
    25. CIO
    26. Forrester Research
    27. Aberdeen Group
    28. Archiv: