Diskuze

Jak vychováváme IT odborníky

V letošním roce se opět sešli studenti vysokých škol, aby porovnali své znalosti a dovednosti v soutěži Diplomová práce roku. Příležitost jim k tomu poskytl již 6. ročník této soutěže, jehož finálové kolo a slavnostní vyhlášení proběhlo 15. září na Západočeské univerzitě v Plzni.

Poslání a cíle soutěže

Soutěž Diplomová práce roku je projektem zaměřeným na podporu vysokého školství a zvýšení prestiže oboru informačních technologií v ČR a SR. Jejím cílem je zviditelnění nadaných studentů a pomoc při hledání adekvátního uplatnění v praxi. Vyhlašovatelem soutěže je akciová společnost ABRA Software za podpory České společnosti pro systémovou integraci.

ABRA Software soutěž organizuje již šestým rokem. Před lety ji zakládala jako jednu z aktivit, kterými vyjadřuje svou společenskou odpovědnost. Oblast vzdělávání v IT si společnost zvolila proto, že se IT jako odvětví dynamicky vyvíjí a dlouhodobě potřebuje získávat kvalitní pracovníky, ať už na stranu dodavatelských firem nebo uživatelských organizací.

Důležitým aspektem soutěže je symbióza komerční sféry se zástupci akademické obce, zastoupené vysokými školami, sdruženými v České společnosti pro systémovou integraci. Odbornou úroveň soutěže navíc zastřešují sdružení CACIO a ICT Unie.

Jak proběhl její poslední ročník?

Šestý ročník soutěže hostil docent František Vávra, děkan Fakulty aplikovaných věd Západočeské univerzity. Přihlásili se do něj studenti z devatenácti českých a slovenských vysokých škol, státních i soukromých. Do Plzně se sjelo 15 finalistů z celkového počtu 77 přihlášených studentů. Někteří studenti přicestovali z různých evropských destinací, jeden z nich dokonce obhajoval svou práci až z dalekého Texasu prostřednictvím Skype. Finálové kolo soutěže proběhlo ve třech soutěžních kategoriích, v nichž každý z finalistů svou práci prezentoval před odbornou komisí složenou ze zástupcí vysokých škol a IT firem.

Petr Kuchař ze společnosti ABRA Software, který je u soutěže od samého počátku a podílí se na jejím zdárném průběhu jako člen odborné hodnotící komise, hodnotí její poslední ročník následovně: "Mám radost z toho, že letošní ročník potvrdil vynikající renomé a kvalitu soutěže. Musím vyzdvihnout úroveň všech prezentovaných prací. Všechny práce v kategorii "Podnikové informační systémy, ostatní IT práce", kterou ABRA sponzoruje, letos spojilo téma automatizovaného rozpoznávání obrazu."

"Je vidět, že témata studentských prací kopírují potřeby reálného života. Pro mě osobně je důležité, že jsou práce prakticky zaměřeny, a že jejich výsledky budou dobře aplikovatelné v podnikové sféře. To významně pomůže i jejich autorům při vstupu do pracovního života," uvádí Petr Kuchař.

"Stejně jako vloni mě však maličko zklamala úroveň sebeprezentace některých studentů. České i slovenské vysoké školy by měly systematicky pracovat na zlepšování dovedností "prodat" svou práci, protože především tuto schopnost budou studenti potřebovat ve svém profesním životě," dodává Petr Kuchař.

Vítězové tří kategorií soutěže Diplomová práce roku 2011, zleva: Pavel Kukačka, Marcela Šimková, Pavel Cvetler



Nejúspěšnější studenti

V šestém ročníku soutěže Diplomová práce roku se na prvních místech umístili:

  1. V kategorii "Informační bezpečnost, standardy řízení vývoje systémů a mezioborové přístupy"
    Marcela Šimková, VUT v Brně, s prací na téma: Hardware Accelerated Functional Verification.
  2. V kategorii "Podnikové informační systémy, ostatní IT práce"
    Pavel Cvetler, ČVUT, s prací na téma: Navigace zrakově postižených osob v interiéru pomocí mobilního zařízení s dotykovým displejem.
  3. V kategorii "Internet, webové systémy, virtualizační a cloudové technologie"
    Pavel Kukačka, VŠE v Praze, s prací na téma: Master Data Management a jeho využití v praxi.

Rozhovor s Pavlem Cvetlerem, vítězem kategorie Podnikové informační systémy, ostatní IT práce

Můžete několika větami shrnout obsah a výsledek své diplomové práce?

Pavel Cvetler: To se dá poměrně těžko, protože je to velmi obsáhlé téma. Výsledkem mé diplomové práce jsou prozatím prototypy aplikací, které umožňují používat zrakově postiženým osobám mobilní displeje. Dalším důležitým výstupem je možnost navigace v interiéru.

Proč jste si zvolil právě takovéto téma?

Pavel Cvetler: Když jsem přišel poprvé k nám na fakultu, hned mě napadlo, jak je to tam velmi složité pro orientaci - všude různá schodiště, dveře do kanceláří a další místa. Začal jsem tedy přemýšlet nad tím, jak by bylo výhodné mít nějakou navigaci v mobilu nebo v kapse. Původně jsem svůj projekt zamýšlel pro všeobecné využití, na katedře mě pak navrhli, že by bylo zajímavé zpracovat toto téma pro zrakově postižené a starší osoby, které hůře vidí a školu přitom navštěvují.

Pavel Cvetler



Váš nápad byl tedy podpořen doporučením z katedry. Máte ve svém okolí nějakého nevidomého, který by rovněž ovlivnil volbu vašeho tématu, nebo nějakou životní zkušenost, která by vás k němu vedla?

Pavel Cvetler: V rodině žádného nevidomého nemám, ale potkávám je ve svém okolí, také na škole, a tohle téma mi přišlo jako velmi sympatické. Uspokojovalo mě, že mohu někomu pomoci a že tito lidé projeví zájem o mou práci. Bez této motivace bych se tématu asi nedokázal tak intenzivně věnovat.

Jste v kontaktu s nějakými firmami, které by měly zájem váš projekt realizovat?

Pavel Cvetler: Dostal jsem sice nabídku dělat navigační systém pro jednu nemocnici, ale skončilo to na tom, že na daný projekt nebyly peníze.

Školu máte za sebou. Jaké máte plány do budoucna?

Pavel Cvetler: Chci zaopatřit rodinu, takže už zhruba rok pracuji. Tedy pracovat.

Ohlédněte se ještě za vaším pětiletým studiem. Co vám dalo do života?

Pavel Cvetler: Vědomosti mi škola nedala. To si myslím, že ani není možné, při tom obrovském množství studentů, kteří školu navštěvují. Každého navíc zajímá něco jiného. Vděčný jsem však za to, že mi škola dala schopnost řešit problémy, kterým člověk čelí. Schopnost umět dohledat si informace a dořešit problém samostatně.

Proč jste se přihlásil do soutěže?

Pavel Cvetler: Za prvé jsem se chtěl někde "pochlubit" a porovnat se. Výhra byla zajímavá a v Čechách jsem svůj projekt ještě více neukazoval.

Na závěr bych se rád zeptal, co uděláte s výhrou padesáti tisíc korun?

Pavel Cvetler: Část peněz dám na zprovoznění nějakého zkušebního projektu. S druhou částí si udělám radost, něco si koupím, ale ještě nevím, co.

Děkuji za rozhovor.


25.09.2011 - Petr Vopelák - četlo 22993 čtenářů.

[ Zpět ]


Tento článek ješte není ohodnocen.Hodnocení článku:
nejlepší [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] nejhorší
Verze pro tisk

Jméno
E-mail
Opište kód :    
Text
*)
   
Odkazy - pravý sloupec


  • Odběr novinek
  • Partneři webu:




  •  
  • Aktuální akce CVIS:


  •  
    Informační systémy
    v podnikové praxi
    (2. aktualizované a rozšířené vydání)
     

  • Nejčtenější články:
    1. SystemOnLine.cz:

    2. Přehledy informačních systémů 

      ERP systémy
       

      Plánování a řízení výroby
       

    3. ČSSI
    4. SSSI
    5. VUT v Brně
    6. Systemonline.cz
    7. Výzkum a vývoj v ČR
    8. ICT unie
    9. Cacio
    10. Živě
    11. Lupa
    12. AKA-MONITOR
    13. Jiko Blog
    14. Databázový svět
    15. destinationCRM.com
    16. MyCustomer.com
    17. ZDNet
    18. Nucleus Research
    19. ComputerWeekly.com
    20. IDC
    21. Gartner
    22. Deloitte
    23. Accenture
    24. Capgemini
    25. CIO
    26. Forrester Research
    27. Aberdeen Group
    28. Archiv: