Diskuze

ERP systém QI byl pro Tokoz správnou volbou

Akciová společnost Tokoz patří mezi přední tuzemské strojírenské společnosti. Pro řízení svých aktivit si ve výběrovém řízení zvolila informační systém QI od společnosti Melzer. Jak probíhala implementace a jaká zásadní zlepšení tento ERP systém společnosti přinesl si můžete přečíst v následující studii.

Díky šíři dodávaného sortimentu a kombinaci různých typů výrob je řízení podniku náročné na podporu ze strany ERP systému. V rámci původní informační infrastruktury existovalo ve společnosti Tokoz osm různých informačních systémů, některé provozy používaly software vyvinutý ve vlastní režii, především pak nástrojárna či podnikový e-shop. Jednotlivé systémy nebyly mezi sebou integrovány, v důsledku toho existovaly zdvojené agendy a číselníky, často docházelo k chybám, rutinním činnostem se musel věnovat početný personál a reportování nad různými databázemi bylo velmi komplikované.

Řešení a implementace

Společnost Tokoz se proto rozhodla vyměnit jednotlivý software za integrovaný podnikový systém. V rámci výběrového řízení bylo vybíráno ze čtyř zahraničních a jednoho tuzemského produktu. Po náročném procesu výběru, který proběhl ve spolupráci s externí firmou AppliCon It, byl nakonec zvolen podnikový informační systém QI dodávaný společností Melzer. Hlavními argumenty pro tuto volbu byly moderní koncepce a uživatelská přívětivost, komplexní zastřešení většiny potřeb společnosti Tokoz, možnost úprav systému prováděných vlastními silami, podpora české legislativy a kvalita implementačního týmu na straně společnosti Melzer.

Kompletní implementace proběhla během 9 měsíců, včetně analytické a přípravné etapy, realizace, školení, testování a uvedení do rutinního provozu. Na projektu se podílel rozsáhlý 25členný implementační tým tvořený klíčovými uživateli a konzultanty společnosti Melzer. K novému roku byl spuštěn bez jakýchkoliv komplikací rutinní provoz celého systému. Základem informační platformy společnosti Tokoz je tedy podnikový ERP systém QI, který pokrývá oblasti CRM, SCM, e-businessu, řízení projektů, TPV a výroby, servisu a údržby, ekonomiky, mezd, lidských zdrojů a majetku. Licence je poskytnuta pro 180 současně připojených uživatelů. Se systémem QI jsou integrovány specializované systémy Plantune pro pokročilé plánování výroby a manažerský informační systém od společnosti Sefima.

Přínosy realizovaného projektu

Nový systém poskytuje managementu podniku přehled o aktuální situaci v reálném čase, zatímco dříve byly závěrky k dispozici jednou měsíčně a pouze se souhrnnými čísly. Zcela nová je kompletní podpora řízení projektů nových výrob včetně vylepšených plánovacích procesů, přidělování úkolů, grafického zobrazení plnění termínů a online vyhodnocování nákladů jednotlivých projektů. Řízení výroby a skladů se nyní děje s pomocí systému čárových kódů a online přenosných terminálů a objednávky materiálu jsou automaticky generovány na základě potřeb z plánování výroby. Generální ředitel společnosti Tokoz, pan Chládek k tomu dodává "Takto integrovaný systém v takové funkční šíři moc firem nemá. Nyní můžeme říci, že podpora našich procesů konečně vypadá jako z 21. století."

Komunikovat se zákazníky je umožněno přes B2B portál a pro oblast automotive je zprovozněna EDI komunikace ve standardu VDA. Součástí systému QI je také nová technická příprava výroby a systém je napojen na CAD software NX Unigraphics.

Nahrazením pevných ročních cen za skutečné ceny materiálu na základě reálně přijatých faktur získává Tokoz informaci o skutečných nákladech na daný výrobek a v porovnání s příslušnými tržbami zná skutečnou ziskovost každého výrobku.

Finanční vyjádření přínosů zavedení ERP systému QI
(Klikněte na obrázek pro zvětšení)

Díky úspěšné implementaci komplexního systému a automatizaci rutinních procesů přinesl systém QI do společnosti Tokoz vyšší produktivitu práce, radikální snížení úrovně chybovosti a vyšší celkovou efektivitu podniku. Managementu firmy poskytuje mnohem přesnější informace o aktuálním stavu vnitřních procesů a umožňuje na jejich základě realizovat kvalifikovanější rozhodnutí.

O společnosti Tokoz

Akciová společnost Tokoz poskytuje komplexní služby vysoké kvality v oblasti subdodávek pro automobilový průmysl, segment stavebního kování a ostatní průmyslová odvětví. Založení firmy se datuje již v roce 1920 a s obratem 570 milionů Kč a 500 zaměstnanci patří mezi přední tuzemské strojírenské společnosti.

O společnosti Melzer

Společnost Melzer je významným dodavatelem v oblasti podnikových systémů na českém a slovenském trhu. Poskytuje služby nejen pro výrobní a obchodní firmy, ale zaměřuje se i na další segmenty, jakými jsou například projektové firmy nebo vodárenství. Více než dvacetiletá aktivní práce, bohaté zkušenosti a množství realizovaných projektů ji řadí mezi úspěšné a prosperující firmy v oboru informačních technologií.


13.08.2013 - Petra Študentová - četlo 26199 čtenářů.

[ Zpět ]


Tento článek ješte není ohodnocen.Hodnocení článku:
nejlepší [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] nejhorší
Verze pro tisk

Jméno
E-mail
Opište kód :    
Text
*)
   
Odkazy - pravý sloupec


  • Odběr novinek
  • Partneři webu:




  •  
  • Aktuální akce CVIS:


  •  
    Informační systémy
    v podnikové praxi
    (2. aktualizované a rozšířené vydání)
     

  • Nejčtenější články:
    1. SystemOnLine.cz:

    2. Přehledy informačních systémů 

      ERP systémy
       

      Plánování a řízení výroby
       

    3. ČSSI
    4. SSSI
    5. VUT v Brně
    6. Systemonline.cz
    7. Výzkum a vývoj v ČR
    8. ICT unie
    9. Cacio
    10. Živě
    11. Lupa
    12. AKA-MONITOR
    13. Jiko Blog
    14. Databázový svět
    15. destinationCRM.com
    16. MyCustomer.com
    17. ZDNet
    18. Nucleus Research
    19. ComputerWeekly.com
    20. IDC
    21. Gartner
    22. Deloitte
    23. Accenture
    24. Capgemini
    25. CIO
    26. Forrester Research
    27. Aberdeen Group
    28. Archiv: