Diskuze

Universal Robots: Coboty jsou odpovědí na růst zakázek a nedostatek pracovníků

Praha, 13. listopadu 2017 - Společnost Universal Robots, globální dodavatel kolaborativních robotů, je přesvědčena, že řešením aktuálního nedostatku pracovníků v českých výrobních firmách jsou kolaborativní roboty (tzv. coboty). Na základě zkušeností zákazníků Universal Robots umožňují kolaborativní roboty významně zvýšit produktivitu podniku, a tím se vyrovnat s růstem zakázek při stejném personálním obsazení - rychle, jednoduše a s krátkou návratností investice.

Česká republika je se 3 % volných pracovních míst na špici evropských zemí, které trpí nedostatkem pracovníků. Nejvíce jsou tímto trendem zasaženy malé a střední výrobní společnosti (SMB), které při získávání pracovníků nemohou konkurovat velkým a proslulejším podnikům. Výsledkem je situace, kdy SMB firmy nedokáží pokrýt rostoucí poptávkou po svých produktech, musejí čelit značné fluktuaci na pozicích s nezáživnou, opakovanou a namáhavou činností, a poohlížejí se po možnosti automatizace.

"Projekty tzv. velké automatizace reprezentované budováním výrobních linek na zelené louce jsou pro SMB firmy nedosažitelné - jsou velmi nákladné a trvá řadu měsíců i let, než jsou linky uvedeny do provozu. Ale tak dlouho nemohou české SMB firmy čekat. Potřebují okamžité, jednoduché, a ne příliš nákladné řešení svých problémů a kolaborativní roboty takovéto řešení představují," uvedl Pavel Bezucký, obchodní ředitel Universal Robots pro Českou republiku a Slovensku na konferenci "Já robot" pořádané minulý týden 2017 v Praze.

Parametry kolaborativní robotiky ilustrují následující údaje:

  • Cobota lze zprovoznit do půl dne, snadno nasadit na výrobní linku a flexibilně přemisťovat po výrobním provozu podle potřeby.
  • Coboty Universal Robots obsahují 15 bezpečnostních funkcí, a tak mohou bez obav pracovat bok po boku s lidskými pracovníky.
  • Návratnost investice do kolaborativních robotů se nejčastěji pohybuje od 6 do 12 měsíců.
  • Podle analytické firmy Business Intellignece and Strategy Research bylo v roce 2015 nasazeno celosvětově cca 5 000 cobotů, zatímco v roce 2021 by mělo být dodáno již 126 000 cobotů, v drtivé většině do SMB společností.
  • Výzkum MIT ukázal, že produktivita při součinnosti člověk-robot je o 85 % vyšší, než když člověk a robot fungují samostatně.

Činnosti, které již dnes mohou SMB firmy s pomocí cobotů automatizovat, jsou nejčastěji manipulace, obsluha strojů, balení a paletizace, lepení, dávkování, obsluha vstřikolisů, sestavování a montáž, laboratorní analýzy, kontrola kvality a další. Automatizací těchto činností mohou české výrobní firmy jakékoliv velikosti zvýšit v řádu dní svůj výkon a produktivitu, dosáhnout konzistentní kvality svých výrobků a posílit loajalitu pracovníků přesunem na lepší a zajímavější pracovní pozice.

O Universal Robots

Universal Robots je výsledkem mnohaletého intenzivního výzkumu v robotice. Produktové portfolio zahrnuje kolaborativní robotická ramena UR3, UR5 a UR10, pojmenovaná podle své nosnosti v kilogramech. Od vstupu prvního robota UR na trh v prosinci 2008 dosahuje společnost výrazného růstu a její robotická ramena se dnes prodávají ve více než 50 zemích po celém světě. V současné době je globálně instalováno přes 18 500 robotů UR, průměrná doba návratnosti nákladů na pořízení robotů UR je nejrychlejší v odvětví a činí pouhých 195 dní. Společnost má sídlo v dánském Odense, kde se odehrává i veškerý vývoj a produkce. Více naleznete na Universal-robots.com.


15.11.2017 - Miroslav Fribert - četlo 7035 čtenářů.

[ Zpět ]


Tento článek ješte není ohodnocen.Hodnocení článku:
nejlepší [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] nejhorší
Verze pro tisk

Jméno
E-mail
Opište kód :    
Text
*)
   
Odkazy - pravý sloupec


  • Odběr novinek
  • Partneři webu:




  •  
  • Aktuální akce CVIS:


  •  
    Informační systémy
    v podnikové praxi
    (2. aktualizované a rozšířené vydání)
     

  • Nejčtenější články:
    1. SystemOnLine.cz:

    2. Přehledy informačních systémů 

      ERP systémy
       

      Plánování a řízení výroby
       

    3. ČSSI
    4. SSSI
    5. VUT v Brně
    6. Systemonline.cz
    7. Výzkum a vývoj v ČR
    8. ICT unie
    9. Cacio
    10. Živě
    11. Lupa
    12. AKA-MONITOR
    13. Jiko Blog
    14. Databázový svět
    15. destinationCRM.com
    16. MyCustomer.com
    17. ZDNet
    18. Nucleus Research
    19. ComputerWeekly.com
    20. IDC
    21. Gartner
    22. Deloitte
    23. Accenture
    24. Capgemini
    25. CIO
    26. Forrester Research
    27. Aberdeen Group
    28. Archiv: