Diskuze

Pět nejžhavějších témat v IT pro rok 2005

V nejnovějším speciálním průzkumu shrnuje společnost Gartner pět nejdůležitějších oblastí, které firmy zařadily do IT projektů a rozpočtů pro tento rok. Jsou to open-source software, převod hlasu/dat, servisně orientovaná architektura, IT utility a celosvětový outsourcing.

Komentář k aktuálním trendům

"Servisně orientovaná architektura (SOA), open source software (OSS) a IT utility představují převratnou změnu pro tvorbu a implementaci aplikací. Také převod hlasu/dat a celosvětový outsourcing budou ovlivňovat vývoj IT."

"Těchto pět trendů představuje nezadržitelnou změnu a posun v informačních technologiích," vysvětluje David W. Cearley, vicepresident Gartner Research. Je-li ředitel odpovědný za informatiku postaven před takové změny, zákonitě se ptá: "Mám do toho jít nebo si toho nevšímat? Přinese to novou hodnotu firmě?"

David W. Cearley je spoluautorem zprávy "Gartner's Positions on the Five Hottest IT Topics and Trends in 2005". Na jejím vypracování se dále podíleli Jackie Fenn (partner společnosti a vicepresident) a Daryl Plummer (partner společnosti a vicepresident skupiny). Všichni tři se specializují na nové trendy v podnikání a technologiích. Zjišťují, jak tyto trendy ovlivňují schopnost jedinců a firem vytvořit novou hodnotu.

Průzkum potvrdil, že Gartner správně radil klientům v otázkách budoucího vývoje. Ředitelé IT by těmto trendům měli věnovat pozornost. Mohou ovlivnit nejen strategii firmy při výběru technologií, ale i úspěšnost firmy do budoucna.

Shrnutí výsledků průzkumu

Převod hlasu/dat

IP telefonie a VoIP představují nové komunikační technologie, jejichž rozvoj umožnil internet. Gartner odhaduje, že více než 95% největších firem nové technologie implementuje do roku 2010. Vznikne tak nová skupina podnikových aplikací a způsobí největší převrat v telekomunikačním odvětví od svého vzniku. Přibližně 40% firem bude integrovat hlasové a datové sítě do jediné. Přes 95% velkých a středních firem s integrací přinejmenším začne.

Do roku 2009 se polovina poskytovatelů služeb sloučí nebo budou koupeni. Očekáváme, že do roku 2010 cena za datové služby klesne ročně o 15% a o 7-15% u hlasových služeb. Nicméně nárůst zatížení sítí o 30-60% povede ke každoročnímu navýšení rozpočtu na výstavbu sítí o 5-10%.

Servisně-orientovaná architektura

Vývojáři směřují od funkcionality softwaru k podnikovým procesům. Software umožňuje rychlou změnu v podniku. Hodnota se přesune z vytvoření softwaru k pronajímání služeb a k složitým aplikacím. Krabicový software bude na ústupu. Do roku 2006 bude přes 60% trhu IT služeb založeno na technologiích a standardech pro webové služby. Do roku 2008 asi bude 80% projektů vývoje softwaru založeno na SOA. Rozdíl mezi softwarovým integrátorem a dodavatelem pomalu zmizí, protože krabicové aplikace budou součástí servisně orientovaných podnikových aplikací.

Open-Source Software

OSS určitě nezničí velké firmy jako je IBM a Microsoft, ale způsobí revoluční změny na trhu se softwarem. Příjmy budou plynout místo z licencí ze služeb a podpory. OSS znamená software, jehož kód je veřejný a může být volně rozvíjen a šířen. Naproti tomu u komerčního softwaru zaznamenáváme pravidelné vývojové cykly a testování. Do roku 2008 bude mít 95% z 2000 nadnárodních firem implementovaný open-source. OSS bude běžně konkurovat komerčnímu softwaru. Do roku 2010 budou IT společnosti ze skupiny 2000 nadnárodních firem investovat z 80% do OSS pro infrastrukturu a z 25% do podnikových aplikací typu OSS.

IT Utility

Tento způsob řízení IT je založen na real-time infrastruktuře (RTI), umožňující firmám zvýšit flexibilitu při poskytování IT služeb. Místo přesně vymezených zdrojů pro určitý účel a procesy se společnosti spoléhají na "sdílené skupiny" zdrojů. Dosažené zvýšení efektivity umožňuje velkým organizacím uspořit 10-30% nákladů na hardware a 30-60% mzdových nákladů. Kvalita služeb a flexibilita vzroste. Do roku 2010 budou velké firmy získávat služby 25% aplikací ze sdílených zdrojů. 30% softwaru budou provozovat externí poskytovatelé služeb.

Celosvětový outsourcing

Celosvětový outsourcing představuje nezvratný trend v řízení IT, který neznamená jen módní výstřelek. Vedení podniku musí zvážit roli a funkci IT v podnikovém modelu, aby mohlo porovnat přínosy a rizika outsourcingu. Politický, ekonomický a sociální vliv outsourcingu bude enormní. Gartner odhaduje, že 30% tradičních pracovních míst v IT budou vykonávat lidé z jiných zemí. Indie bude sice významným poskytovatelem outsourcingových služeb, ale do roku 2008 se objeví outsourcingová centra v Číně, Rusku a Brazílii. Počet zaměstnanců pro provoz aplikačních služeb v Indii vzroste do roku 2008 o 40-60%.

Zpráva obsahuje názory výzkumných a poradenských firem na klíčové oblasti IT. Dočtete se následující informace:

  1. jaké oblasti IT budou hrát největší význam v příštích pěti letech,
  2. jaký je názor analytiků Gartner,
  3. jaká jsou žhavá i zastaralá témata podle trhu.

Bližší informace ke zprávě "Pět nejžhavějších témat v IT pro rok 2005" naleznete zde.


09.06.2005 - Oldřich Příklenk - četlo 26277 čtenářů.

[ Zpět ]


Tento článek ješte není ohodnocen.Hodnocení článku:
nejlepší [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] nejhorší
Verze pro tisk

Jméno
E-mail
Opište kód :    
Text
*)
   
Odkazy - pravý sloupec


  • Odběr novinek
  • Partneři webu:




  •  
  • Aktuální akce CVIS:


  •  
    Informační systémy
    v podnikové praxi
    (2. aktualizované a rozšířené vydání)
     

  • Nejčtenější články:
    1. SystemOnLine.cz:

    2. Přehledy informačních systémů 

      ERP systémy
       

      Plánování a řízení výroby
       

    3. ČSSI
    4. SSSI
    5. VUT v Brně
    6. Systemonline.cz
    7. Výzkum a vývoj v ČR
    8. ICT unie
    9. Cacio
    10. Živě
    11. Lupa
    12. AKA-MONITOR
    13. Jiko Blog
    14. Databázový svět
    15. destinationCRM.com
    16. MyCustomer.com
    17. ZDNet
    18. Nucleus Research
    19. ComputerWeekly.com
    20. IDC
    21. Gartner
    22. Deloitte
    23. Accenture
    24. Capgemini
    25. CIO
    26. Forrester Research
    27. Aberdeen Group
    28. Archiv: