Diskuze

Prosazení Číny v celosvětové konkurenci v ICT vyžaduje opatrnost

Prosazení Číny jako supervelmoci v informačních a komunikačních technologiích do roku 2010 záleží na vládních zásazích do ekonomiky a inovativním přístupu místních firem. Tyto i další závěry týkající se konkurenceschopnosti Číny v oblasti ICT shrnuje na základě svých poznatků z cest po této zemi Jamie Popkin, viceprezident a partner společnosti Gartner.

Čína se prosazuje v sektorech využívajících ICT

ICT průmysl se rozděluje do pěti částí: výroba hardwaru, software, služby, telekomunikace a výroba polovodičů. Většina zemí se snaží excelovat v jedné, dvou nebo třech oblastech. Nicméně několik zemí se prosadilo ve všech.

K nejúspěšnějším zemím patří Spojené státy, které se prosadily ve všech oblastech, Čína se je však snaží dohnat. Za silným růstem Číny v ICT stojí přístup ke kapitálu z přímých zahraničních investic, přístup na veřejné kapitálové trhy v Hong Kongu a silná role státu ve státních podnicích, vládních agenturách, programech a politikách.

Vývoj Číny bude v příštích pěti letech ovlivňovat mnoho faktorů, ale pouze dva budou mít největší dopady. První představuje míru vlivu vlády na ekonomiku a druhý se týká schopnosti inovace čínských firem v oblasti ICT.

Kritéria vytvářející charakteristiku země

Na základě těchto dvou faktorů Gartner vyvinul několik scénářů pro vývoj ICT průmyslu do roku 2010 v Číně. Jamie Popkin přitom zdůraznil šest kritérií, která dohromady vytvářejí charakteristiku země:

  1. Domácí ICT odvětví,
  2. Vývoz ICT,
  3. Přímé zahraniční investice,
  4. Sociální dopady,
  5. Ochrana intelektuálního majetku,
  6. ICT standardy.

Scénáře vývoje ICT průmyslu

Scénáře umožňují firmám v Číně a mimo Čínu odhadnout vývoj a přizpůsobit obchodní plány budoucím podmínkám.

Scénář "Global ICT Superpower" předpokládá vysoký stupeň zásahů vlády a silnou inovaci v oblasti ICT. Scénář charakterizuje vyvážený vývoj domácího ICT odvětví ve všech sektorech a silný export v outsourcingu IT, vývoji aplikací a hardwaru. Podle tohoto scénáře jsou zdrojem prvotního kapitálu přímé zahraniční investice. ICT proniká do všech vrstev společnosti a průmysl vyžaduje ochranu intelektuálního vlastnictví. Čína vede v definici nových celosvětových standardů a protokolů.

Podle druhého scénáře, "Economic Stall - ICT Exports Limited", se vláda sice v řízení ekonomiky ještě silně angažuje, ale úroveň inovace je nízká. Čínský domácí ICT průmysl je charakterizován základními technologiemi, ochranou dodavatelů a omezováním uživatelů. Export se týká málo významných aplikací a služeb. Přímé zahraniční investice jsou nízké, propast mezi obyvatelstvem používajících a nepoužívajících technologie se zvyšuje, softwarové pirátství zůstává velkým problémem. Podle tohoto scénáře Čína ignoruje globální standardy a protokoly.

Scénář "Economic Powerhouse - Limited Government" je postaven na politice nevměšování vlády do ekonomiky a domácím ICT průmyslu, ve kterém se inovativním firmám daří a méně schopné firmy mají problémy. Export je silný, ale vize působení ve všech oblastech ICT ještě nevyzrála. Akciový trh a domácí investice přinášejí do ICT investiční prostředky. Ve společnosti se rozvíjí podnikatelská kultura. Sociální rozdíly a pirátství přetrvává, ale ICT průmysl se mu brání. Čína se podílí na vytváření nových celosvětových standardů a protokolů.

Rozhodnou koncoví uživatelé

"Indický ICT průmysl by rád viděl Čínu jako celosvětovou ICT velmoc. Existuje několik oblastí, ve kterých mohou přispět," uvedl Jamie Popkin. "Dodavatelé musí zasadit produkty a služby do správného hodnotového řetězce a vypracovat obchodní strategie pro Ameriku, Evropu a Japonsko. Měli by být opatrní, aby udrželi rovnováhu mezi domácím a zahraničním příjmem. Musí si také zajistit přístup ke kapitálu a dostatečné marketingové zdroje, zatímco doma budou vyvíjet přístupy a programy na ochranu intelektuálního vlastnictví."

Gartner věří, že čínská vláda časem přizpůsobí svou politiku, zaměří se na usnadnění činnosti ICT firem, podporu jejich exportu a zprůhlední byrokracii. Samotná vláda by měla investovat do ICT, vzdělání a školení na všech svých úrovních a zároveň podporovat ochranu intelektuálního majetku. Podpora akvizic a slučování firem pomůže vytvářet úspory z rozsahu u globálních značek. Gartner také doporučuje udržet rovnováhu mezi domácími zájmy a tržní realitou při podpoře čínských ICT standardů.

Koncoví uživatelé ICT v Číně hrají významnou roli v úspěchu celého odvětví. "Automatizace procesů je pro každou kulturu unikátní a čínská podniková kultura se do změn musí včas zapojit," řekl pan Popkin. "Správné investice do ICT pro podporu podnikových cílů, mapování vznikajících standardů a technologií, monitorování a využívání příležitostí a vytváření důvěryhodných a bezpečných systémů představují možnosti, ve kterých koncoví uživatelé mohou pozitivně ovlivnit vývoj odvětví."


02.09.2005 - Jana Zámečníková - četlo 22556 čtenářů.

[ Zpět ]


Tento článek ješte není ohodnocen.Hodnocení článku:
nejlepší [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] nejhorší
Verze pro tisk

Jméno
E-mail
Opište kód :    
Text
*)
   
Odkazy - pravý sloupec


  • Odběr novinek
  • Partneři webu:




  •  
  • Aktuální akce CVIS:


  •  
    Informační systémy
    v podnikové praxi
    (2. aktualizované a rozšířené vydání)
     

  • Nejčtenější články:
    1. SystemOnLine.cz:

    2. Přehledy informačních systémů 

      ERP systémy
       

      Plánování a řízení výroby
       

    3. ČSSI
    4. SSSI
    5. VUT v Brně
    6. Systemonline.cz
    7. Výzkum a vývoj v ČR
    8. ICT unie
    9. Cacio
    10. Živě
    11. Lupa
    12. AKA-MONITOR
    13. Jiko Blog
    14. Databázový svět
    15. destinationCRM.com
    16. MyCustomer.com
    17. ZDNet
    18. Nucleus Research
    19. ComputerWeekly.com
    20. IDC
    21. Gartner
    22. Deloitte
    23. Accenture
    24. Capgemini
    25. CIO
    26. Forrester Research
    27. Aberdeen Group
    28. Archiv: