Diskuze

IFS Aplikace: Světový ERP systém, který udává trendy

IFS Aplikace pocházejí ze Švédska. Ze systému původně zaměřeného na řízení údržby postupně vzniklo komplexní řešení patřící dnes do první desítky světového ERP trhu. IFS Aplikace řadí k absolutní špičce nejen jejich globální přítomnost a podíl na trhu, ale také vyspělá detailní funkcionalita a využití moderních technologií. Proto také tento systém užívá tisíce prestižních, především výrobních podniků a projektově zaměřených organizací. V sedmé části našeho seriálu Informační systémy pro české podniky vám podrobně představíme právě tento vyspělý ERP systém a opět uvedeme několik příkladů, které by vás mohly vést k zamyšlení nad jeho volbou pro vaši organizaci.
  Podkapitoly seriálu
 Jednotlivé kapitoly
  1. Představení společností IFS a Altec ... (06.04.2009)
  2. Komponentová architektura a použité technologie ... (06.04.2009)
  3. Plánování a řízení výroby ... (06.04.2009)
  4. Plánování dle DOP a specifika práce s výrobní zakázkou ... (06.04.2009)
  5. Kolaborativní plánování v režimu Multisite ... (06.04.2009)
  6. Řízení vztahů se zákazníky a partnery ... (06.04.2009)
  7. Servis a údržba pro interní i externí potřeby ... (06.04.2009)
  8. Široká paleta nástrojů pro projektové řízení ... (06.04.2009)
  9. Implementační a servisní služby ... (06.04.2009)

IFS Aplikace nabízí široké spektrum funkcí a metod pro plánování a řízení výroby. Dokážou pokrýt specifické procesy jak v oblasti diskrétní, tak i procesní výroby. Pokud jde o výroby z hlediska způsobu odběru produkce, IFS Aplikace mají nástroje pro všechny známé typy výrob:

  • Výroba na sklad (Make-to-Stock)
  • Výroba na zakázku (Make-to-Order)
  • Montáž na zakázku (Assembly-to-Order)
  • Vývoj na zakázku (Engineer-to-Order)
  • Konfigurace na zakázku (Configure-to-Order)
  • .
IFS Aplikace se uplatní také u kombinovaných výrob, kde se v různých fázích produkčního procesu vyskytují různé typy výroby či tam, kde existuje více výrobních závodů s rozdílným typem a složitostí výrobku.

Pokud jde o řídící metody, IFS Aplikace mají ve svém kódu zakomponovány principy tlačných metod (MRP, MRP II), ale i tažných principů řízení (JIT, dílčí metodu Kanban včetně podpory tzv. elektronického kanbanového systému). Navíc však oproti konkurenci umožňují pracovat se sofistikovanými metodami, které kombinují tlačný a tažný princip. Konkrétně jde o Teorii omezení (TOC) a její metodu určenou k řízení výrobních a logistických procesů DBR (Drum, Buffer, Rope). TOC jako taková představuje spíše komplexní manažerský přístup k řízení podniku.

Méně známou, avšak velmi užitečnou metodu, rovněž obsaženou v jádru systému, představuje "Seiban". Tato metoda je založena na adresném řízení výroby včetně propojení na objednávkový cyklus, logistiku a skladování. Nutno podotknout, že Seiban není v ERP systémech moc rozšířen, a proto představuje významnou konkurenční výhodu IFS Aplikace. Dokladem úspěšnosti této metody je její využití nejen v nadnárodních korporacích ale i v českých a slovenských podnicích (IDC Holding, Toshulin).

Konfigurátor zakázek

IFS Aplikace umožňují vytvořit zakázku včetně kompletních vazeb na objednaný předmět. Jedná se o tzv. prodejní konfigurátor, který lze úspěšně využít u opakovaných výrob, kde zakázku může připravit obchodník. Stejně tak se konfigurace uplatní při zadání objednávky samotným zákazníkem např. přes webové rozhraní.

Prodejní konfigurátor
(Klikněte na obrázek pro zvětšení)

Konfigurace slouží jako podklad pro kalkulaci ceny a nákladů, které jsou jedinečné pro takto sestavenou sadu požadavků. V systému je možno navíc nastavit a navázat pro každou položku nebo celý konfigurační set vlastní cenu, vycházející ze stanovených ceníků.

Ceníky obsažené v konfigurátoru umožní měnit cenu zakázky podle volených částí. Akt cenotvorby je tedy dynamicky svázán s výběrem materiálové či jiné položky, množství, barevného provedení a dalších parametrů. Podle toho se mění např. přirážka 10 haléřů, 20 % sleva a dokonce je možno dané parametry kombinovat, aby se postihla celá kombinace výrobku. Prodejní konfigurátor pro interní potřeby používá v Česku např. společnost GZ Digital Media nebo JSP. JSP pracuje s tisíci variantami jednotlivých produktů a aktuálně má připravenu off-line verzi konfigurátoru i pro své významné zákazníky.

Nastiňme si typickou situaci v praxi. Firma má v systému mnoho položek a pouze třetina je využívána. IFS Aplikace však pracují na bázi položek a jejich povolených kombinací. Díky tomu není třeba do systému zakládat velké množství speciálně označených výrobkových kombinací jako samostatně existující entity, které je třeba udržovat, protože jsou na ně napojeny struktury nakupovaných materiálů, vyráběných položek, výrobních strojů atd. Konfigurace se proto vyznačuje obrovskou volností při parametrizaci produktu.

Položka stanoví jednotlivé hodnoty charakteristik a vybrané konfiguraci se přiřazuje unikátní číslo tzv. ID, které ji jednoznačně odlišuje od jiných. Zákazník pak může chtít kteroukoli kombinaci výrobku, která je zachycena v systému. Tím se zjednoduší práce celého systému, což zároveň sníží zátěž uživatelů.

Typickým příkladem využití konfigurátoru je nastavení a výběr báze barviva či fasádní omítky, kde je možno volit různé parametry (odstín, hustotu, balení apod.). V konfigurátoru lze připojit vyobrazení, technickou dokumentaci výrobku a navíc vytvořit závislosti. Např. když se použije skříň velikosti A, nelze dát dveře velikosti B atd. Požadavek zákazníka lze zaznamenat on-line i off-line, vytvořit nabídku, zkonzultovat ji, odeslat elektronicky do IFS a dále zpracovat a vytvořit zadání pro výrobu.

Ceník přístupný přes konfigurátor
(Klikněte na obrázek pro zvětšení)

Definovaná konfigurace se následně zavádí do systému jako údaj zakázky ve stavu předběžné poptávky. Její výjimečnost spočívá v tom, že již obsahuje příslib dodání, aniž by musely být známy přesné údaje o zákazníkovi. Vytvořená předběžná poptávka reprezentuje relevantní doklad pro plánování výroby. Systém ji tzv. zaplánuje (zahrne do výpočtu), a je schopen stanovit datum dodání. Jedná se o algoritmus známý pod pojmem CTP (Capable-to-Promise), obvykle používaný v APS systémech (pro pokročilé plánování a rozvrhování výroby).

Takto zaplánovaná zakázka se jako přislíbená zapíše do systému a je k dispozici v plánovacím nástroji vedoucímu výroby či jejímu hlavnímu plánovači. Pokud zákazník nabídku akceptuje v době její platnosti, není možné definovaný předmět nedodat nebo změnit podmínky pro jeho dodání. Např. cena je fixována, i když cenotvorba v systému se pro ostatní potenciální zakázky dynamicky mění.

Plánovací aparáty pro výrobu

Pro plánování výroby je v IFS Aplikacích k dispozici komponenta Demand Planning (plánování poptávky či požadavku prodeje). Ta umožňuje sestavit obchodní a finanční plán, který je transformován do požadavků na výrobu. Využití nalézá u organizací, které chtějí v následujícím období zvýšit obrat či zisk o stanovenou částku. Na základě této informace se v systému propočtou minimální objemy výroby, naplánují se požadavky, a to jak přes segmenty zákazníků, tak i přes dodavatelský řetězec. Tyto entity dávají požadavky na nové výrobky či Private Labels (privátní značky řetězců), u kterých je nezbytné odhadovat finanční a objemové obraty, a je třeba je zaplánovat.

Plánování poptávky
(Klikněte na obrázek pro zvětšení)

IFS Aplikace dokáží plánovat i napříč jednotlivými podniky, které se v řetězci podílí na výrobě. Jedná se o rozsáhlé a náročné řešení tzv. Multisite, kde se uplatní již zmíněný nástroj Demand Planning. Jeho úkolem je vytvořit předpověď na libovolně dlouhý čas dopředu, která je následně přenášena do plánovacích nástrojů jednotlivých zainteresovaných subjektů v řetězci.

Pro potřeby plánování je v jádru systému zakomponováno 15 statistických metod. Používají se jak klasické metody typu regresní analýzy, metody nejmenších čtverců nebo klouzavého průměru, tak sofistikované metody, kam patří např. VMA model. Systém nabízí i jednoduchou metodu "jak bylo, tak bude dále", nebo ruční zadání odhadované předpovědi bez výpočtu.

Součástí plánovacího nástroje předpovědí je i sezonní profil. Vypočtená křivka budoucího vývoje prodeje produktu bere v úvahu i odchylku vzniklou sezónností produktu. Proto je možno velmi přesně předpovídat průběh prodejnosti, dle minulých prodejů a sezónních výkyvů. Tuto funkci úspěšně využívá např. slovenská potravinářská korporace IDC Holding.

Plánování zahrnuje i simulaci dalšího postupu práce na základě snímku již uskutečněné výroby. Simulace se provádí zpravidla jeden den dopředu tak, aby byly zakázky seřazeny podle požadované struktury. Často se přitom využívá propojení s docházkovým systémem. A to proto, aby mistři věděli ještě před nástupem směny, zda nechybí požadovaný specialista, a mohli případně změnit naplánovanou práci.

Hlavní plánovací metody

IFS Aplikace nabízí sedm základních metod pro plánování výroby. Pro každou z nich je doporučeno určitě časové období, pro které má smysl daný nástroj využít a tedy plánovat.

Plánování poptávky
(Klikněte na obrázek pro zvětšení)

Základní metoda MRP (Material Requirements Planning) se využívá pro výpočet plánovaného množství materiálových položek na skladě. V systému se na základě propočtu mohou objevit dva možné návrhy pro jejich pořízení, a to požadavek na nákup nebo výrobu. MRP pracuje tak, že při výpočtu smaže staré požadavky, které nebyly realizovány a tvoří nové.

Dalším typem plánování je CRP (Capacity Requirements Planning). Kapacitní plánování spočítá požadavky na disponibilní zdroje, včetně jejich struktury. Zdroji jsou myšleny přímé zdroje (pracoviště, přímé mzdové třídy, nástroje), které se používají pro kapacitní plánování ve výrobě. Kapacitní plánování ukazuje, není-li zdroj přetížen.

Omezené neboli limitní plánování oproti CRP nikdy nedovolí zdroji, aby byl přetížen, a počítá s jeho maximálně povolenou kapacitou, která může být vyjádřena časem nebo dispozicí dalších zdrojů. Neumožňuje tak vidět přetížení limitních kapacit. Toto plánování zobrazí pouze tu skutečnost, že kapacity nejsou vytíženy a je možno je zapojit. Funkcionalitu plánování do omezených zdrojů využívá např. společnost Krasplast v Terchové, která se tak řídí logikou "přijde-li čas na zakázku, musí být zahájena, není-li zakázka odvedena, je zpožděná".

Plánování zdrojů je zde proto, aby se definovaly vlastní disponibilní zdroje, které je možno promítat do plánovacích struktur a řídit tak např. kapacity skladů nebo počty lidí, které jsou potřeba pro výrobu nebo manipulaci.

Hlavní plán (Master Scheduling) má velký význam při plánování v prostředí Multisite. Hlavní plán může čerpat data právě z předpovědí a nabízí dopředné i zpětné plánování (pokročilé plánování). Slouží k naplánování odbytu a pro tyto fiktivní odbyty vytvoří zadání pro výrobu a nákup. Hlavní plán v IFS Aplikacích je navíc obohacen o aparát kalkulace předpovědi. Tím se práce na sestavování plánu dělí mezi obchodníky a systém, který automatizuje prokazatelné výpočty.

Dynamické zpracování objednávky (Dynamic Order Processing) je systém založený na evidenci zakázky pod jedinečným číslem tzv. DOP. Od něj se odvíjí veškeré plánování v systému, a prolíná se všemi činnostmi, které s danou zakázkou souvisí. DOP má v sobě zahrnut Ganttův graf, který zobrazuje výrobní a nákupní zakázky tak, jak mají procházet v reálném čase. Systém dokáže do struktury DOP promítat i jejich změny. Např. pokud zákazník dodá výkres pro vyráběnou součást, je možné jeho výrobu jako novou zakázku promítnout do struktury DOP, která již probíhá a navázat na ostatní zakázky.

Plánování požadavku umožňuje převést plán do finančního vyjádření a zasadit jej do konkrétního období (měsíční, kvartální, týdenní, denní). Plán výroby se tak promítá do plánovaných výnosů a nákladů, přičemž lze zobrazit jejich skutečně dosahované hodnoty.

Zde je možno pracovat s grafickou nebo tabulkovou formou. Obsahuje mnoho parametrů, pro nastavení vlastností křivek, které zobrazují předpověď. Součástí je i výpočet odchylky, které se systém dopustil při plánování ve vztahu k minulosti. Systém naplánuje nejen budoucnost, ale vypočte také, jak by tomu bylo v minulosti podle zvolené metody. A vzhledem k tomu, že jsou k dispozici údaje o skutečném prodeji v minulosti, tak systém je schopen vypočíst i odchylku chyby, které se dopustil při dané metodě výpočtu.

Podle průměrné absolutní odchylky (MAD – Mean Absolute Deviation) se snadno zjistí, pro které položky jsou nastaveny správné metody a případně metody změnit nebo korigovat. Na základě nejmenší odchylky chyby v historii je možno zvolit nejvhodnější z již zmíněných 15 statistických metod, které systém nabízí.


Podkapitoly seriálu
 Jednotlivé kapitoly
  1. Představení společností IFS a Altec ... (06.04.2009)
  2. Komponentová architektura a použité technologie ... (06.04.2009)
  3. Plánování a řízení výroby ... (06.04.2009)
  4. Plánování dle DOP a specifika práce s výrobní zakázkou ... (06.04.2009)
  5. Kolaborativní plánování v režimu Multisite ... (06.04.2009)
  6. Řízení vztahů se zákazníky a partnery ... (06.04.2009)
  7. Servis a údržba pro interní i externí potřeby ... (06.04.2009)
  8. Široká paleta nástrojů pro projektové řízení ... (06.04.2009)
  9. Implementační a servisní služby ... (06.04.2009)

06.04.2009 - Hana Klčová - četlo 150895 čtenářů.

[ Zpět ]


Tento článek ješte není ohodnocen.Hodnocení článku:
nejlepší [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] nejhorší
Verze pro tisk

Jméno
E-mail
Opište kód :    
Text
*)
   
Odkazy - pravý sloupec


  • Odběr novinek
  • Partneři webu:




  •  
  • Aktuální akce CVIS:


  •  
    Informační systémy
    v podnikové praxi
    (2. aktualizované a rozšířené vydání)
     

  • Nejčtenější články:
    1. SystemOnLine.cz:

    2. Přehledy informačních systémů 

      ERP systémy
       

      Plánování a řízení výroby
       

    3. ČSSI
    4. SSSI
    5. VUT v Brně
    6. Systemonline.cz
    7. Výzkum a vývoj v ČR
    8. ICT unie
    9. Cacio
    10. Živě
    11. Lupa
    12. AKA-MONITOR
    13. Jiko Blog
    14. Databázový svět
    15. destinationCRM.com
    16. MyCustomer.com
    17. ZDNet
    18. Nucleus Research
    19. ComputerWeekly.com
    20. IDC
    21. Gartner
    22. Deloitte
    23. Accenture
    24. Capgemini
    25. CIO
    26. Forrester Research
    27. Aberdeen Group
    28. Archiv: