Gartner: Trh cloudové bezpečnosti poroste v roce 2017 o 21 procent

Oblast cloudových bezpečnostních služeb poroste nadále rychlým tempem - v roce 2017 dosáhne podle společnosti Gartner celkového objemu 5,9 miliardy dolarů, což je o 21 % víc než v roce 2016. Celkově poroste segment cloudových bezpečnostních služeb rychleji než celý trh informační bezpečnosti. Analytici společnosti Gartner odhadují že trh cloudových bezpečnostních služeb naroste do roku 2020 bezmála na 9 miliard dolarů.

SIEM, IAM a nově se rodící technologie jsou nejrychleji rostoucími segmenty cloudových bezpečnostních služeb.

"Zabezpečení emailu, webu a oblast IAM (*) zůstávají ve firmách třemi hlavními cloudovými prioritami," říká Ruggero Contu, ředitel výzkumu společnosti Gartner. Služby zabezpečující tyto priority, včetně SIEM (**) a IAM a také další nové typy služeb mají největší předpoklady k růstu. Mezi tyto nově se objevující a rychle rostoucí služby patří využívání zpráv o nových hrozbách (threat intelligence enablement), cloudová pískoviště pro malware (tzv. sandboxing), šifrování dat v cloudu, správa ochrany koncových bodů, informace o hrozbách a webové aplikační firewally (WAF).

Tabulka 1: Odhad vývoje trhu cloudových bezpečnostních služeb (mil. USD, zdroj: Gartner 2017)
(Klikněte na obrázek pro zvětšení)

IDaaS = správa identit a přístupových práv jako služba (Identity and Access Management as a Service)

Poznámka: Součty nemusí díky zaokrouhlování přesně souhlasit

*Identity and Access Management – správa identit a přístupových práv

**Security Information and Event Management – správa bezpečnostních informací a událostí

O společnosti Gartner

Gartner je přední nezávislá výzkumná a poradenská společnost zaměřená na informační technologie. Více než 1 200 analytiků Gartner studuje na dva tisíce technologií, aplikací a trendů, provádí tržní analýzy 175 technologických segmentů, sleduje přes dva tisíce výrobců a dodavatelů a produkuje ročně 5 000 IT benchmarků. V databázi Gartner je víc než 122 tisíc vlastních reportů a analýz. Gartner má celosvětově přes 14 tisíc klientů; je mezi nimi 75 % firem z žebříčku Global 500.


16.06.2017 - Klára Zavadilová