Universal Robots: Coboty jsou odpovědí na růst zakázek a nedostatek pracovníků

Praha, 13. listopadu 2017 - Společnost Universal Robots, globální dodavatel kolaborativních robotů, je přesvědčena, že řešením aktuálního nedostatku pracovníků v českých výrobních firmách jsou kolaborativní roboty (tzv. coboty). Na základě zkušeností zákazníků Universal Robots umožňují kolaborativní roboty významně zvýšit produktivitu podniku, a tím se vyrovnat s růstem zakázek při stejném personálním obsazení - rychle, jednoduše a s krátkou návratností investice.

Česká republika je se 3 % volných pracovních míst na špici evropských zemí, které trpí nedostatkem pracovníků. Nejvíce jsou tímto trendem zasaženy malé a střední výrobní společnosti (SMB), které při získávání pracovníků nemohou konkurovat velkým a proslulejším podnikům. Výsledkem je situace, kdy SMB firmy nedokáží pokrýt rostoucí poptávkou po svých produktech, musejí čelit značné fluktuaci na pozicích s nezáživnou, opakovanou a namáhavou činností, a poohlížejí se po možnosti automatizace.

"Projekty tzv. velké automatizace reprezentované budováním výrobních linek na zelené louce jsou pro SMB firmy nedosažitelné - jsou velmi nákladné a trvá řadu měsíců i let, než jsou linky uvedeny do provozu. Ale tak dlouho nemohou české SMB firmy čekat. Potřebují okamžité, jednoduché, a ne příliš nákladné řešení svých problémů a kolaborativní roboty takovéto řešení představují," uvedl Pavel Bezucký, obchodní ředitel Universal Robots pro Českou republiku a Slovensku na konferenci "Já robot" pořádané minulý týden 2017 v Praze.

Parametry kolaborativní robotiky ilustrují následující údaje:

Činnosti, které již dnes mohou SMB firmy s pomocí cobotů automatizovat, jsou nejčastěji manipulace, obsluha strojů, balení a paletizace, lepení, dávkování, obsluha vstřikolisů, sestavování a montáž, laboratorní analýzy, kontrola kvality a další. Automatizací těchto činností mohou české výrobní firmy jakékoliv velikosti zvýšit v řádu dní svůj výkon a produktivitu, dosáhnout konzistentní kvality svých výrobků a posílit loajalitu pracovníků přesunem na lepší a zajímavější pracovní pozice.

O Universal Robots

Universal Robots je výsledkem mnohaletého intenzivního výzkumu v robotice. Produktové portfolio zahrnuje kolaborativní robotická ramena UR3, UR5 a UR10, pojmenovaná podle své nosnosti v kilogramech. Od vstupu prvního robota UR na trh v prosinci 2008 dosahuje společnost výrazného růstu a její robotická ramena se dnes prodávají ve více než 50 zemích po celém světě. V současné době je globálně instalováno přes 18 500 robotů UR, průměrná doba návratnosti nákladů na pořízení robotů UR je nejrychlejší v odvětví a činí pouhých 195 dní. Společnost má sídlo v dánském Odense, kde se odehrává i veškerý vývoj a produkce. Více naleznete na Universal-robots.com.


15.11.2017 - Miroslav Fribert