Gartner: Odhad vývoje trhu informační bezpečnosti

Egham, UK, 7. 12. 2017 - Analytici společnosti Gartner zveřejnili odhad vývoje trhu informační bezpečnosti, z něhož vyplývá, že jeho celkový objem se v roce 2018 zvětší na 96,3 miliardy dolarů, což představuje nárůst o 8 % oproti roku 2017. Organizace budou za bezpečnost utrácet více v důsledku nových předpisů a regulací, změn uvažování o bezpečnostní problematice i na základě vědomí nových bezpečnostních hrozeb a rozvoje digitálních obchodních strategií.

"Značná část výdajů na bezpečnost je reakcí podniků na zveřejněné incidenty a nebezpečnější útoky cílící na organizace po celém světě," říká ředitel výzkumu ve společnosti Gartner Ruggero Contu. "Útoky jako WannaCry, NotPetya nebo nedávný únik dat ze společnosti Equifax mají přímý dopad na způsob, jakým jsou vydávány prostředky na bezpečnost mimo jiné i proto, že řada z nich pokračuje až po dobu tří let."

V průzkumu výdajů na informační bezpečnost, který provedl Gartner v minulém roce, uvedlo 53 procent organizací, že hlavním faktorem jsou pro ně bezpečnostní hrozby – zejména riziko úniku dat. I proto budou mezi nejrychleji rostoucími segmenty oblasti jako testování bezpečnosti, outsourcing IT a bezpečnosti nebo řešení typu SIEM (správa bezpečnostních informací a událostí).

V poslední době hraje stále významnější roli také soulad s předpisy - v nedávně době se jednalo například o americkou oborovou legislativu HIPAA nebo čínské kyberbezpečnostní předpisy, jež vešly v platnost v roce 2016. V současné době má velký význam evropský předpis GDPR, který vejde v platnost na konci května 2018 a pro velké organizace zpracovávající osobní údaje může znamenat výdaje v řádu milionů eur.

Obr. 1: HVýdaje na bezpečnost podle segmentů, 2016-2018 (miliony dolarů) (zdroj: Gartner)
(Klikněte na obrázek pro zvětšení)

Trendy a předpovědi analytiků společnosti Gartner pro oblast informační bezpečnosti:

Informační a kybernetická bezpečnost bude tématem konference Gartner Identity & Access Management Summit ve dnech 5. - 6. března 2018 v Londýně. Novinky týkající se této akce můžete sledovat na Twitteru prostřednictvím hashtagu #GartnerIAM.

O společnosti Gartner

Gartner je přední nezávislá výzkumná a poradenská společnost zaměřená na informační technologie. Více než 1 200 analytiků Gartner studuje na dva tisíce technologií, aplikací a trendů, provádí tržní analýzy 175 technologických segmentů, sleduje přes dva tisíce výrobců a dodavatelů a produkuje ročně 5 000 IT benchmarků. V databázi Gartner je víc než 122 tisíc vlastních reportů a analýz. Gartner má celosvětově přes 14 tisíc klientů; je mezi nimi 75 % firem z žebříčku Global 500.


08.12.2017 - Klára Zavadilová